PöttömFolt

"Hogy a mesterségek mind helyreálljanak,
A békesség alatt virágozhassanak…" /Csokonai/

Bemutatkozás

Szeretettel köszöntelek az oldalamon!

A varrás, a kézimunka, a kézművesség és a színek szerelmese,- a Gyulai Foltsugár Foltvarró csoport tagja vagyok. Ezen az oldalon szeretném bemutatni a munkáimat és a csoportunk életét.

Hasznos és kellemes időtöltést kívánok!

Sárköziné Kölüs Ágnes

Egy rövid kis történelmi áttekintéssel szeretném felidézni azok számára ezt a 10 évet, akik velünk együtt kezdtek és egy kis ízelítőt adni azok számára, akik most vannak itt először, hogy milyen is volt ez a 10 év.

2006. októberében, dr. Síposné Erzsike vezetésével indult útjára a gyulai Foltsugár Varrókör, akkor még csak foltvarró klub néven. Nagyon hálásak vagyunk neki ezért.

Születésünknél bábáskodott Kőrösi Pálma, aki most is itt van közöttünk, és ő mindig hozott magával olyan értékes embereket, akikkel együtt türelmesen tanított minket a foltvarrásra. Nem kímélték magukat, és a szabadidejükből ránk is szántak egy-egy hétvégét, köszönet érte. Pálma, mint egy jó szülő még a mai napig sem engedte el a kezünket, évente egyszer-kétszer meglátogat minket, és ezt nagyon jól teszi, szükségünk van rá.

Erzsikét a kis csoport vezetésében Kürti Ildikó követte, majd amikor Ildikó férjhez ment Chicagóba, akkor a sarkadi különítmény kapta meg ezt a nemes feladatot: Pintér Magdi és Sárköziné Ági személyében. Azóta is aktív résztvevők, és sok szép minta megtanításában vállalnak hatalmas feladatot.

Már hosszú évek óta a jelenlegi vezetőnk Sebestyénné Ibolya, aki az áhítatok megtartásában is aktívan részt vesz. Emellett a szervezési munkákat is ellátja, valamint a vendégként érkezőket a saját otthonában szállásolja el, és sokszor az idegenvezetői feladatot is magára vállalja, hogy a Gyulára először látogatók számára megmutassa a mi kis gyöngyszem városunkat. Hálásak vagyunk a munkájáért és kívánjuk, hogy még sokáig ilyen lelkes vezetőnk legyen!

A gyulai baptista imaházban kaptunk helyet, ezért Istennek és a gyülekezetnek legyen hála! Meleg, tiszta, otthonos hely ez, ahol minden feltétel adott ahhoz, hogy varrni tudjunk, de emellett a vendéglátásban is

-2-

nagy segítségünkre van a mellettünk levő fantasztikusan felszerelt konyha, amit használhatunk. Köszönet és hála mindezért!

Ahogy lapozgattam a fotóalbumot, sok régi arc került elém, ők voltak az alapító tagok, akik ilyen-olyan oknál fogva sajnos már lemorzsolódtak, de mindig csatlakoznak hozzánk újabb és újabb tagok, akiknek nagyon örülünk.

Programjaink

Minden hónapban egy alkalommal jövünk össze, szombat délután. A varrást megelőzi egy áhítat, amit általában Ibolya tart, de sok alkalommal hallgathattuk vendégektől is Isten igéjét, így pl. Timitől is.

Évente kétszer - tavasszal és ősszel- tartunk egy egész napos foltvarró alkalmat, amin megtanulunk a meghívott vendégektől valamilyen szép mintát. Ezekhez az alkalmakhoz társul a nagy kedvencünk is, a szebbnél-szebb anyagok és a különböző, a varrást segítő kütyük vásárlási lehetősége is. Ma is lesz rá mód, hogy könnyítsünk a pénztárcánkon, és ha még van otthon hely, amit kétlek, akkor vásároljunk egy pár szép anyagot, ami nélkül, mint tudjuk: nem élet az élet!

Több tanfolyamot is szerveztünk már, mint pl. a szabad gépi tűzést, aminek nagy siker volt. A lyukhímzés és a babavarrás is kellő érdeklődött vonzott.

Több éven át készítettünk eladási tárgyakat is a jótékonysági ádventi vásárra, és a befolyt összeget a gyulai kórház gyermek osztálya számára ajánlottuk fel.

Néhány tagunk el szokott látogatni más klubokba, táborokba, hogy frissítsék a tudásukat, és az ott tanultakat átadhassák az itthon maradottaknak is.

-3-

Néha kikacsintunk egy-egy újabb, a varrástól távol álló területre is, így pl. megtanultuk, hogyan kell táskát készíteni a csomagoló papírból, kaspót, kosarat fonni az újságpapírból.

Megízleltük a házi tésztagyúrás, a csigakészítés örömeit és nehézségeit is. Finom spenótos tésztát készítettünk együtt és közösen el is fogyasztottuk Magdinál.

Több kiállításon megmutathattuk magunkat és az alkotásainkat. A teljesség igénye nélkül próbálom ezeket a helyeket felsorolni: Pándy Kálmán Kórház, Segítő Kezek Otthona, Galamb utcai Idősek Otthona, a békési és a gyulai Baptista imaházak. A Szociális Otthonban pedig Enikő önálló kiállítása volt látható.

10 évesek vagyunk! A születésnapunkat mindig közösen szoktuk megünnepelni, hol itt a törzshelyünkön, hol pedig egy-egy tagunk meghívásának teszünk eleget, amikor az otthonukba látogatunk el. Voltunk már Sarkadon Magdinál és az Ócsai házaspár otthonában, Eszteréknél.   Mindig van születésnapi tortánk is, de a gyertyák bizony már többször hiányoztak, ilyenkor Magdi kölcsönadja az ujjait, és mutatja az éppen aktuális számot. Ezeket a képeket meg lehet nézni az albumban, 2006-tól 2013-ig rendezgettem össze.

Sokan vannak közülünk, akik nemcsak a saját részükre varrnak, hanem ajándéknak szánják a remekműveket. Elmondhatjuk, hogy csodás dolog saját készítésű ajándékot adni, mert miközben varrunk, mindig a megajándékozott jár az eszünkben, legyen ez a szerettünk, a barátunk az ismerősünk. A szeretetünket varrjuk bele minden motívumba, minden öltésbe.

Legyen ez így Isten áldásával az elkövetkező 10 évben is!  /Somogyi Márti/

 
 

Save

Save

Save

Save